Su lugar en Budapest

Posted On: 2018-08-22 12:15:54,

HIRDETÉSI ÁR STATISZTIKÁK - 1 HÁLÓSZOBÁS LAKÁSOK - 2018. JÚLIUS-AUGUSZTUS

Tisztelt Lakástulajdonosok és Ingatlanközvetítő Partnereink!

A weboldalon található kiadó lakások újabb szegmenségét vizsgáljuk meg kínálati ár szempontjából, az egy hálószobás lakásokat. Egy nagyon izgalmas időszakot vettünk alapul, a július közepétől augusztus közepéig tartó periódust, hiszen az év ezen szakaszában a kereslet pont változásban van. A nyárközepi viszonylagos piaci csend ilyenkor kezd felépülni lépésről lépésre a szeptemberi egyetemi év kezdés híres csúcsidejévé.

Spekulatív időszak ez többek számára, mert úgy gondolják - és részben joggal - hogy ilyenkor a dömpingben magasabb áron lehet kiadni a lakásokat. Több bérbeadó vállal be ekkor nagyobb holtidőt a lakás bérbeadottságában arra gondolva, hogy ha kivárja a megfelelő pillanatot, akkor a lakás valóban álomáron kel el. Nem árt azonban megvizsgálni, hogy mennyire hosszú az üresjárat, mert egy csupán egy évre, tíz hónapra bérbe adott lakás esetén az akár két-három hónapnyi kieső időt nehéz bérleti díj többlettel behozni.

Az egy hálószobás kínált lakások esetében ez a spekuláció azonban nem volt tetten érhető a vizsgált időszakban, hiszen a minimum és a középár teljesen reális, piacképes elképzeléseket tükröz: Olyanokat, amiket a valóban létrejött bérbeadások tranzakciós árai is visszaigazolnak. Cserébe a maximum ár már nagyon elrugaszkodik a realitásoktól.

Egy hálószobás lakásnak számoltunk mindent, ami a nappalitól elkülönülő hálószobával rendelkezik, és ahol egyúttal a nappali nem alkalmazható tetszés szerint szintén hálószobának. Kizárva azokat a találatokat amik extra árcsökkentő (pl. földszinti-udvari) / árnövelő tényezővel (pl. újépítésű) rendelkeznek. 134 darab hirdetés hozta ki a következő eredményt:

 

A hirdetések átlagára: 668 Euro / hónap

A hirdetések középára: 556 Euro / hónap

A hirdetések minimum ára: 434 Euro / hónap

A hirdetések maximum ára: 1500 Euro / hónap

 

Ezekhez az végeredményekhez először három méretkategória részeredményeit átlagoltuk (38 és 52 négyzetméter között, 38 négyzetméter alatt és 52 négyzetméter felett) és ezen átlageredményeket szórtuk a diagramra. Érdekesség, hogy ha csak az 52 négyzetméter feletti kategóriát néztük volna, akkor még 2000 Euró / hóért is találtunk volna kiadó lakást.

Kicsit meglepő is, hogy az 52 négyzetméter feletti kategóriából volt a legtöbb találat, ami bérbeadói szemmel nem pont ideális, hiszen azon a négyzetméteren már két külön nyíló szobás lakásokat, kicsit több négyzetméteren meg már két hálószobás lakásokat is élhetően ki lehet alakítani. 

Azért persze nem tudjuk vállalni a felelősséget, hogy minden hirdető megfelelően ikszelte be a szobák különnyíláságóra vonatkozó rubrikát. 

FIGYELEM: Ha a statisztika eredményeit bárki az árazás támpontjaként szeretné használni, akkor arra figyeljen, hogy mindez megmutatja ugyan, hogy hol szerepel majd az árversenyben, de a ténylegesen hatékony árazáshoz a lakás paramétereit is össze kell vetni a vetélytársakéval. 

Ha Ön is meghirdetné lakását az AOB-n, kattintson a lehetőségekért a következőre:

AoB Hirdetési Csomagok