Your place in budapest

Posted On: 2018-07-31 10:39:00,

HIRDETÉSI ÁR STATISZTIKÁK! - GARZON ÉS STUDIÓ LAKÁSOK - 2018 JÚNIUS

Tisztelt Lakástulajdonosok, Ingatlanközvetítő Partnereink!

Most minden érintettnek megmutatjuk, hogy milyen összképet mutatott 2018 május 23. és június 22. az ApartmentsOfBudapest.com oldalon a meghirdetett studió és garzonlakások kínálati ára. (A statisztika június 22-én készült)

Mindenképp álljunk meg egy szóra ott, hogy kínálati ár. Fontos arra is gondolni, amikor a lenti adatokat elemezzük, hogy a kínálati ár önmagában nem mutatja meg, hogy milyen áron kel el végül az adott lakás. 

Statisztikáink arra mutatnak rá, hogy egy adott időintervallumban milyen árakon kínálta meg a bérbeadói oldal a lakáskeresők számára az adott lakástípust.

A garzonlakás és vele gyakran összemosott (de megkülönböztethető*) kategória a stúdiólakás közös főkritériuma jelen vizsgálat szerint csupán annyi, hogy egyetlen lakószobából álljon, tehát ne különjön el a nappali és a háló sem egymástól. A lakásokat  már 26 négyzetméter felett vizsgáltuk, tehát minigarzonok is szerepeltek a mintában, és mivel felső mérethatárt nem szabtunk, így besoroltunk rendhagyóan terebélyes példányokat is, amelyek közül a legnagyobb - messze elrugaszkodva a többségtől - 72 négyzetméteres volt, de jellemzően alatta maradtak az 50 négyzetméternek:

 

A szűkített válogatás a kategória szerint egyszerre szereplő 315 lakásból 50 választott darabot tartalmaz, amik nem rendelkeznek jelentős árnövelő (pl. nagy erkély, terasz vagy hogy a lakás újépítésű) vagy árcsökkentő (földszint, bútorozatlan) tényezőkkel. 

A hirdetések átlagára: 439,33 Euro / hónap

A középáruk: 420,66 Euro / hónap

A minimális ár: 311,33 Euro / hónap

A maximális ár: 719,33 Euro / hónap

Ahogy feljebb már írtuk a kínálati ár mindig magasabb a valódi árnál, hiszen nem számol például az alkufaktorral, ami a gyakorlatban igenis jellemző. A tapasztalat szerinti valóság az, hogy egy valóban 439,33 Euróért hosszú távra (12 hónap) gazdát találó lakásnak már igen jó elhelyezkedéssel, dizájnnal és felszereltséggel kell rendelkeznie. 

Példának veszünk egy az átlagárhoz nagyon közelítő 430 Euró / hó bérleti díjú lakást.

https://www.apartmentsofbudapest.com/en/id/35270

Láthatjuk, hogy 27 négyzetméterével inkább az átlagos garzon/studiólakás méret intervallumának alján található, de ugyanilyen gyorsan szembetűnő, hogy mi az, ami kompenzálja a méretet: a naprakész megjelenés, harmonikus összhatás, részletekre is kiterjedő teljes felszereltség. Az utóbbi különösen fontos, ha a megcélzott bérlő egy akár külföldi diák. Mivel a lakás a Rottenbiller utcában található, Középső- és Külső-Erzsébetváros határán, több egyetem közelében, ez az elgondolás egészen létjogosult. A felszereltség olyan alapos, mintha egy "airbnb" hirdetést látnánk. Bár a dizájn átgondolt, koncepcionális, egyértelműen inkább női bérlőt csalogat. A népszerű, mindig keresett lakástípus célközönségre hangolásának az is módja, ha egy nagyon nőies vagy nagyon férfias lakást alkotunk. A garzon vagy studió lakások esetében nem kell azon aggódni, hogy ezzel a manőverrel kritikus számú jelentkezőt vesztünk, hiszen az egy nemre leszűkített kereslet is elegendő ahhoz, hogy sok bérlőjelölt közül válasszunk.

A lakás egyéb alapadottságait tekintve megfelel a célközönségnek: harmadik emeleti, ezért udvari fekvéssel is napfényes és bár a hirdetés nem nyilatkozik a liftről, hiánya sem lenne problémás a keresett bérlőtípus esetében. 

A kritikusabb pontjainak felfogható kevésbé népszerű gázkonvektoros fűtés, a kisméretű hűtőszekrény és a két állásos főzőlap fogható fel, mind ezek olyan elemek, amikkel a bérlők szívesen hoznak kompromisszumot egy központi helyen lévő, vonzó lakásért. 

Az alapvető diáklakás elemekből: dupla ágy, íróasztal, elegendő tároló felület felső-közepesen teljesít. A két ajtós szekrény elég kicsi, de elegendő akasztó, fiókos komód és cipőtartó kompenzálja. Az átlagosnál stílusosabb galéria ügyesen megoldja az ágy kérdést, és el is szeparál egy akár vendégfogadó kanapés részt az intimebb hálórésztől, ami a magasság jótékony takarásában marad. Az, hogy a kanapé kihúzható, még a vendégfogadásról is gondoskodik. 

A kiragadott példáról elmondható, hogy bár nem minden szemszögből átlagos lakás a kategóriában, végeredményként mégis kiegyensúlyozott középérték elegendő pro és kontrával, nem szélsőséges képviselője az intervallumnak. Érdemes hasonló szemszöggel elemeznünk árazáskor a saját meghirdetett lakásunkat is, hiszen nagyon is számít, hogy szerepelünk a konkrét konkurenciával szemben, nem csak a konkurens árakkal szemben. 

*A studió és a garzon lakás különbsége

A garzon kifejezés az "agglegény" szó francia megfelelőjéből származik, ezért a garzon lakás arra utal, hogy egy ember számára megfelelő. Műfaji határait inkább méretben húzhatjuk meg. Az eredeti magyar garzon lakásoknál a konyha és a szoba rendre külön helyiség voltak. Ezért hívták őket gyakran szoba-konyhás lakásoknak (a lakáson belüli vizes blokkok előtti időkben is). A studiólakásnak kritériuma, hogy a konyha és a szigorúan egyetlen szoba közös légtérben legyen és maximum csak a fürdő és a WC lehet külön. Cserébe a studiólakásnak nincs felső mérethatára, így szemben a maximum 35 méteres garzonokkal egy studiólakás akár 80 nm-es is lehet.

Ha Ön is meghirdetné lakását az AOB-n, kattintson a lehetőségekért a következőre:

AoB Hirdetési Csomagok