Your place in budapest

Posted On: 2018-11-16 11:12:24,

HIRDETÉSI ÁR STATISZTIKÁK - 2 HÁLÓSZOBÁS BÉRBEADÓ LAKÁSOK - 2018. OKTÓBER-NOVEMBER

Jön a hideg. Több ember jobban felfűt egy lakást, szokták mondani. Így most novemberre a két hálószobás (1 fürdős) lakások statisztikai elemzését vesszük elő. Október mindig fordulópont a bérleti piacon, hiszen az új tanévkezdéssel járó nagy hullám már lemegy: sok lakást elvittek, sok pedig a nagy várakozások ellenére mégis megmaradt, így mindenki a saját vérmérséklete szerint kezd hirtelen újraárazásba, átárazásba. A piac azonban pár hét alatt újra magára talál, beáll az új rend. Ebben a jellemzően két fordulópontos, változó időszakban az átlagár jóval többet mond egy-egy szélsőséges példánál. 

Érdemes ekkoriban élelmesen alkalmazkodni a piac eséséhez az árazással, hiszen az a szeptemberi kimaradó vagy lemaradó bérbeadó, aki továbbra is a diákszezon bérleti díjait várja, még tovább maradhat a kínálati listában az üresen álló lakásával. Arra is gondolni kell, hogy sok felújítandó lakást direkt szeptemberre akarnak elkészíteni a spekuláló befektetők, de mivel a lakásfelújításnál gyakori a csúszás, sok lakás mégis októberben jelenik meg a piacon, tovább erősítve a kínálati oldalt a hirtelen visszaeső kereslettel szemben. A kevesebb ilyenkor valóban több. November új világ a megfelelően árazott lakásoknak. Egy kiegyensúlyozottabb év közbeni helyzet.

Ahogy eddig is, a következő statisztikához a kínálati árat vesszük alapul, ami nem mutatja meg, hogy mióta van a lakás a piacon, milyen sikerrel szerepel és hogy végül mennyiért veszik bérbe. Ugyanakkor az aktuális konkurenciáról nagyon is mérvadó.

Összesen 82 darab nappali + két hálószobás, egy fürdőszobás, az ApartmentsOfBudapest.com oldalon meghirdetett lakás vett részt a vizsgálatban, mert a statisztikából a módszer szerint kihagytuk mindazokat, amik extra árcsökkentő (pl. földszinti-udvari) vagy árnövelő tényezővel (pl. új építésű) rendelkeznek.

Három méretkategóriát vizsgáltunk meg átlagár, középár, minimum és maximum ár szerint és ezek részeredményeit átlagoltuk a most megjelenítendő diagramon Euróban. Íme:

A hirdetések átlagára: 954 Euro / hónap

A hirdetések középára: 951 Euro / hónap

A hirdetések minimum ára: 506 Euro / hónap

A hirdetések maximum ára: 1978 Euro / hónap

Azt láthatjuk, hogy még az átlagár és a középára is magasabb, mint amivel véletlenszerű hétköznapi példánál átlagosan jó adottságú és felszereltségű lakások esetében találkozhatunk. Nem tudhatjuk egyértelműen, hogy az októberi kitartó mohóság vagy pedig a taglalt kategóriába már jellemzően belevegyülő luxuslakások milyen arányban adják ki a jelen helyzetet. A luxuslakások aktív jelenléte a piacon a két hálószobás kategóriában sokkal erősebb, mint a studió- vagy az egy hálós lakások esetében. Ráadásul a luxuslakások tovább, stabilabban ragadnak benn a piacon az "átlagos", gyorsabban kiforgó lakásoknál, tehát akár egyforma mennyiségben járulnak hozzá egy kínálati statisztikához, míg alacsonyabb áron bérbe adott lakásból jellemzően sokkal több van. Tehát egy bérbeadottsági statisztika teljesen más képet mutatna. 

A legalacsonyabb 505 Eurós ár életszerűen is az aljának mondható a központi területen megtalálható színvonalas, minden igényt kielégítő két hálószobás lakásoknak, míg egy közel 2000 eurós bérleti díjú lakásnak már nagyon sokat kell felmutatnia, hogy valóban elkeljen az akár hozzá képest féláron is építkező luxuskategóriával szemben, főleg egy fürdőszobával. 

Érdekesség még a három vizsgált méretkategóriában meghirdetett lakások mennyiségét is megvizsgálni az időszakban:

55 négyzetméter alatt 7 db.

99 négyzetméter felett 18 db.

55 és 18 négyzetméter között 57 db!!!

A statisztika hitelességét illetően azt továbbra sem tudjuk vállalni a felelősséget, hogy minden hirdető valóságnak megfelelően ikszelte be a szobák különnyíláságóra vonatkozó rubrikát és egyéb döntő paramétereket. 

FIGYELEM: Ha a statisztika eredményeit bárki az árazás támpontjaként szeretné használni, akkor arra figyeljen, hogy mindez megmutatja ugyan, hogy hol szerepel majd az árversenyben, de a ténylegesen hatékony árazáshoz a lakás paramétereit is össze kell vetni a vetélytársakéval. 

Ha Ön is meghirdetné lakását az AOB-n, kattintson a lehetőségekért a következőre:

AoB Hirdetési Csomagok