Your place in budapest

Belvárosi ingatlanpiac – átalakítás alatt?!?

A belvárosi ingatlanpiaci árak növekedése töretlen volt az elmúlt 4 évben – sokan gondolják vagy gondolták úgy, hogy ez már mindig így lesz.

Ugyanakkor a KSH és az ingatlanügynökségek 2019. második és harmadik negyedévi jelentései ettől kisebb-nagyobb mértékben, de eltérő képet vázolnak fel. Tekintsük csak át hogyan alakultak az események!

A nyáron az ingatlanos és építőanyag-forgalmazó körökben terjedő pletykák piacaik  jelentős lassulásáról szóltak. Az ingatlanpiacon az év adott időszakához képest átlagosnak mondható érdeklődés mellett kevésnek tűnt a sikeres üzletkötések száma.

Az állóvízbe a követ a KSH 2019. II. negyedévi jelentése (http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakaspiacar/lakaspiacar192.pdf) dobta, azzal a bekezdéssel, hogy: „Az eladott használt lakások számának visszaesése a nagyobb városok-ra korlátozódott, a kisebb településeken ugyanakkor tovább bővült a piac. Budapesten 47, a megyeszékhelyeken 9%-kal kevesebb adás-vételt regisztráltak, mint az elmúlt év azonos időszakában.”  Tehát a nyári időszakban a budapesti tranzakciószám gyakorlatilag a tavalyi érték felére csökkent!

Október elejétől a hírek a fővárosi építőanyag-forgalmazás felfutásáról szólnak, bár ez esetben nem tudjuk külön venni a belvárosi piac és az egész budapesti piac építőanyag-igényét. Az ügynökök a jól árazott lakások körében újjáéledő piacról, az alku visszatéréséről, differenciálódó piacról beszélnek: azok a szomszédságok, ahol hirtelen sokat emelkedtek az árak kisebb ellenállásúnak tűnnek, itt nagyobb árengedménnyel értékesíthetőek az ingatlanok, míg azokon a területeken, amelyek már a felfutás előtt magasabb presztízsűek voltak, alacsonyabb az értékesítéshez szükséges alku. Talán még azt a megállapítást kockáztathatjuk meg, hogy az igazán felújítandó lakások értékesítése elhelyezkedésüktől függetlenül nehezedett.

A Duna House – szakmailag elismert és széleskörben követett – szeptemberi tranzakciószám-becslése (https://dh.hu/hirek-a-nyari-visszaeses-utan-ujra-visszakapaszkodott-a-piac) az országos piac újbóli felfutásáról írt, de szokatlan módon nem tért ki a fővárosi tendenciákra. Egyes szakértők kisebb mértékűre becsülték a budapest belvárosi lakóingatlan-értékesítések visszaesését azzal, hogy a KSH mérési módszeréből adódóan annak előzetes számai kevésbé mérvadóak, valamint a piaci szezon beindulását későbbre várták.

A Duna House egészen friss, novemberi tranzakciószám-becslése (https://dh.hu/hirek-tranzakcioszam-becsles-2019-november) újra az országos forgalom (tavaly novemberhez képesti) számottevő csökkenését jelezi – sajnos a fővárosi piacra most sem tér ki.

Kíváncsian várjuk, hogy az előzetes, becsült és országos adatok helyett már a végleges, feldolgozott, és területi relevanciával is bíró adatok alapján írjunk a 2019-es évről.,.

Ha Ön is meghirdetné ingatlanát az ApartmentsOfBudapest.com-on, hirdetési csomagjainkat az alábbi linkre kattintva éri el:

AOB Advertising Packages