Your place in budapest

Hirdetési Ár Statisztikák - 2018 és 2019 - 2 hálószoba plusz nappali, 1 fürdőszobás bérbeadó lakások

Tisztelt Lakástulajdonosok, Ingatlanközvetítő Partnereink!

A mostani statisztikai elemzésünk alapjául a tavalyi évben is vizsgált 2 hálószoba + nappalis, 1 fürdőszobával rendelkező bérbeadó ingatlanokat vettük alapul.

Szerettük volna megtudni, hogy vajon hogyan alakult a 2019-es év megegyező időszaka a hirdetési árak tekintetében a 2018-as évhez viszonyítottan, valamint azt is, hogy mennyivel módosulnak ezek a bérbeadási árak, ha a 2 fürdőszobával rendelkező megegyező, 2 hálószoba + nappalis kategóriát vizsgáljuk.

Vajon mennyivel növekedhet a bérleti díj bevételünk egy esetleges plusz fürdőszoba bővítéssel?

Az októberben és novemberben meghirdetett ingatlanok több szezon bérbeadó lakásait is magábal foglalják: benne vannak azok a lakások, amik esetleges korábbi túlárazás miatt bennragadtak a piacon, illetve belekerülnek már azok is, amelyek december közepétől, január hónappal vagy akár februárral indulóan kerülnek a bérbeadó ingatlanok sorába, a bérlők ezen dátumok valamelyikén költöznek ki az ingatlanból.

Ez az időszak több szempontot figyelembe véve és különböző ingatlan típusok tekintetében is kedvező a bérbeadásra.

Az új évvel indulóan, januártól lépnek életbe a multinacionális cégek, Budapesten jelenlévő külföldi vállalatok szervezeti módosításai, bővítései, új divíziók nyilnak meg. Az ideérkező expatek, managerek, felsővezetők, projekt managerek általában már november közepével elkezdik keresni a számukra megfelelő ingatlant, így elég idejük marad január elejéig a számukra tökéletes megtalálására. Egyedülállók, párok, sok esetben családosok, akik többnyire magasabb színvonalú ingatlant keresnek. Tágasabb belvárosi luxusingatlant, budai villát, vagy akár egy kicsit kiesőbb lokációval rendelkező új építésű, tágas lakást.

Az időszak másik vonalú kiemelkedő keresői szegmensei a hosszú-távú tanulmányaikat budapesti egyetemre váltó, februárban kezdő külföldi diákok, valamint a közép-távra, 5-6 hónapos Erasmus programra érkező, szintén februári kezdéssel kereső nemzetközi diákok. Az ő esetükben alapvetően kiemelkedőbb figyelemmel bír a belváros, Budapest pezsgő-nyüzsgő részei.

Az említett keresői szegmensekhez kapcsolódóan, az első említett esetében a magasabb luxus kategóriás, míg a külföldi diákok esetében inkább a közép, jó ár-érték arányú 2 hálószoba plusz nappalis ingatlanok a mérvadóbbak.

Az idei 2019-es évben, október 13-a és november 12-e között az AOB-on meghirdetett 2 hálószoba plusz nappalis, 1 fürdőszobával rendelkező béringatlanok árai az alábbiak szerint alakultak. 

Mostani elemzésünket is 3 kategória felbontásában végeztük el, külön vizsgáltuk az 55 m2-nél kisebb, az 55 és 90 m2 közé eső és a 90 m2-nél nagyobb alapterülettel rendelkező ingatlanokat. Az extra magasan árnövelő ill. árcsökkentő tényezővel rendelkezőket jelen elemzésünk esetében is kivettük.

A 2019-es év adatai a következők, a 2 hálószoba plusz nappalis, 1 fürdőszobával rendelkező AOB-on meghirdetett bérlakások esetében:

 

 

Átlagár: 1080 €/hó

Középár: 975 €/hó

Minumum átlagár: 511 €/hó

Maximum átlagár: 2248 €/hó

 

Az összehasonlítás jobb átláthatósága érdekében szemléltetjük a tavalyi, 2018-as év megegyező időszakának eredményeit is az adott kategóriában:

Átlagár: 954 €/hó

Középár: 951 €/hó

Minimum átlagár: 506 €/hó

Maximum átlagár: 1978 €/hó

 

A tavalyi évhez viszonyítottak a statisztika egyértelmű áremelkedést mutat.

Az átlagár esetében 13%-os, a középárnál minimális 2%-os áremelkedés volt tapasztalható. A 3 alapterület szerinti csoport minimum meghirdetett átlagáránál szintén minimális 1%-os differenciát látunk, viszont a maximális árnál a változás jóval magasabb, 13%-os. Ez az érték is arra viszi a figyelmünket, hogy az adott kategóriában meghirdetett ingatlanok esetében az árnövekedési tendencia volt a mérvadó a tavalyi évhez viszonyítottan.

Érdekes adatok emellett, hogy az adott 2 hálószoba plusz nappalis, 1 fürdőszobával rendelkező meghirdetett lakások közül a legkedvezőbb díjú 500 Euro-s, míg a legmagasabb árazásut 3345 Euro-s bérleti díjon hirdették meg.

Figyelem: ezúttal is szeretnénk kiemelten felhívni a figyelmüket arra, hogy felmérésünkben a hirdetési árakat vizsgáljuk, amelyek az aktuális konkurenciáról adnak összefoglaló képet. Ezek a meghirdetett árak nem adnak biztos garanciát a lakás sikerére a piacon és nem árulják el, hogy végül mennyiért veszik bérbe a lakást. Ingatlanos körökben az elmúlt szezon tapasztalata alapján, már a nyárt megelőző hónapoktól indulóan nehezedtek a bérbeadások. Ez erősen betudható a folyamatosan emelkedett bérleti díj áraknak is. Vigyázzunk azzal, hogy nehogy azért maradjon üresen a bérbeadó lakásunk, mert nem reagáltunk, módosítottunk megfelelő körültekintéssel az aktuális bérleti díjunkon.

A 2 hálószoba plusz nappalis ingatlanok esetében már sokszor találkozhatunk több ezer Euro-s bérleti díjakkal, azonban az ebben a kategóriában lévő, 1 fürdőszobával rendelkezők esetében, mindenképpen szükséges, hogy pluszokkal rendelkezzen a lakás, akár magasabb emeleten legyen, esetleg újonnan teljesen felújították vagy akár hogy különleges, egyedi design-al rendelkezzen.

A luxuskategória keresői sok esetben megkívánják a 2 hálószobához a 2 fürdőszobát, tehát 1 fürdőszobás ingatlan esetén, mindenképpen kell plusz, hogy egyedi plusz tényezővel de inkább tényezőkkel rendelkezzen a lakás, amely által vonzóvá válhat ennek a keresői szegmensnek is.

Plusz érdekességképpen megnéztük, hogy hogyan alakult az idei év ugyanezen időszakában a vizsgált (2 hálószoba plusz nappali) kategória de 2 fürdőszobával rendelkező ingatlanjainak meghirdetett bérbeadási díjai.

Az adatok a következők:

                                   2 fürdőszobával rendelkezők                            1 fürdőszobával rendelkezők

Átlagár:                               1435 €/hó                                                              1080 €/hó

Középár:                             1392 €/hó                                                               975 €/hó

Minumum átlagár:              742 €/hó                                                                 511 €/hó

Maximum átlagár:              2846 €/hó                                                               2248 €/hó

 

A 2 hálószoba plusz nappalis, 2 fürdőszobával rendelkező bérlakások esetében szignifikáns különbség látható az 1 fürdőszobával rendelkezőkhöz viszonyítottan.

Az árdifferencia magas, az átlagárak esetében 33%-al magasabb bérleti díjat mutat. Erre tekintettel véve érdemes végiggondolnunk, ha az adott kategóriával rendelkező ingatlan van a tulajdonunkban 1 fürdőszobával, akkor érdemes lehet egy második fürdőszobára való bővítés, természetesen akkor ha az ingatlan eloszlása, alapterülete ezt lehetővé teszi számunkra, van olyan plusz szabad terünk, amely erre a bővítésre megfelelő lehet.

Ha éppen felújítást, átalakítást tervezünk, azonban az alap tervrajzunk a 2 hálószoba plusz nappali mellé 1 fürdőszobát alakít ki alapban, mindenképpen érdemes felmérni, megnézni, esetleg megfelelő lehet-e, módosítható-e, hogy 2 fürdőszobával lássuk el az újonnan elkészülendő ingatlanunkat. Ezáltal is elérhetőbbé téve, hogy egy magasabb színvonallal rendelkező kategóriába kerülhessen, amely esetében már mi is magasabb bérleti díj bevétellel számolhatunk.

Ha Ön is meghirdetné ingatlanát az AOB-on, hirdetési csomagjainkat az alábbi linken éri el:

AOB Advertising Packages