Your place in budapest

Posted On: 2019-01-07 17:44:03,

HIRDETÉSI ÁR STATISZTIKÁK - 2 HÁLÓSZOBÁS, 2 FÜRDŐS BÉRBEADÓ LAKÁSOK - 2018. DECEMBER - 2019. JANUÁR

Az, hogy épp Boldog Új Évet kívánhatunk minden bérbeadónak, egyúttal azt is jelenti, hogy a következő szemeszter indulása előtt állunk. Az év azon időszaka ez, amikor szeptemberhez hasonlóan újabb diákok lepik el a lakáspiacot, méghozzá nagy arányban külföldi diákok. Célszerűen egy olyan lakástípus kínálatai árait vizsgáljuk meg most, ami népszerű ennek a rétegnek a körében. A két hálószobás + nappalis, egyúttal két fürdőszobás lakásokat választottuk. (A két hálós, egy fürdőszobás lakások statisztikája IDE kattintva érhető el.

A diákok körében a lakótársi viszony nem feltétlenül a szükséges rossz, hanem egy preferált közösségi élmény, amiből több esetben akár egész életre szóló barátságok születnek. Ezért többen szándékosan választanak közösségi életre alkalmas lakásokat egy stúdió lakás vagy garzon helyett, amellett, hogy így a költségekkel is jobban járnak. A különböző nemzetek szeretnek összeköltözni, hogy megismerjék egymás kultúráját. Persze van, aki direkt a hazaiak biztonságot nyújtó társaságát keresi idegenben. Akárhogy is, külföldi diák bérlő esetében a hálószobán kívül, a nappali komoly szerephez jut. Még ha nem is egészen annyiért lehet kiadni a plusz egy nappalival rendelkező lakást, mint egy három külön nyíló szobás hasonló adottságút, a nappalis lakások gyorsabban és jobb áron kelnek el. Gyakori tapasztalat, hogy hiába a két elkülönülő privátszféra, a legtöbb időt mégis a közös helyiségben töltik a lakók egymás mellett.

Fontos, a diák bérléstől alapvetően nem kell jobban megijedni bármilyen más bérbadásnál. A jól megválasztott diákbérlő lehet pont ugyanannyira jó, mint egy "felnőtt" dolgozó. Persze választás előtt alaposan kell feltérképezni a személyt és bérlés során is reális és legális keretek között ellenőrizni a helyes használatot, ahogy mindenki másnál is. 

Ha a lakáshoz két fürdőszoba jár, az már magasabb színvonalú, valamennyivel drágább kategóriába is emeli az ingatlant, és ezáltal a második fürdőszoba automatikusan szűrője lesz egy magasabb szintű keresői rétegnek, akikről logikusan feltételezhető, hogy a magasabb színvonalú, drágább lakást jobban meg is becsülik. Jellemzőbben az igényesebb diákok vesznek ki direkt két fürdőszobás lakást. (Garancia persze semmire nincs, ezek nem kőbe vésett összefüggések).

Ha valaki mégis idősebb korosztályt, dolgozót szeretne bérlőjéül, annak jó hír lehet, hogy az új diákoktól megnövekedett kereslet idején más körökben is könnyebben kelnek a nappalis, két hálószobás, két fürdős lakások, hiszen a diákok kevesebbet szabad ingatlant hagynak a piacon a dolgozóknak. 

Annak ellenére, hogy ad egy extra löketet a második fél piaci helyzete, ebben a szezonban is több tényezőt is érdemes megfontolni:

1. Ilyenkor sem szabad túlárazni a lakást! Ha többet akarunk kapni érte, mint kapható, és kicsúszunk a szezonból, akkor a "sokat markol keveset fog" érvényesül és márciustól ismét alacsonyabb áron fog elkelni a bérlakás.

2. Figyelni kell arra, hogy mivel jár, ha keresztfél éves diák öt hónapos "Erasmusos"! Az öt hónapra is elérhető lakások piaca szűkebb és törvényszerűen valamivel magasabb áron találnak bérlőre a lakások, mint a minimum egy évre kiadó konkurensek. Erre sokan építenek, de ez bérbeadóként csak akkor éri meg, ha a nyár így kieső hónapjára van a lakásnak jövedelemszerző alternatívája (pl. szálláshely szolgáltatás: "airbnb") vagy az öt havi bevétel többlet legalább egészében fedezi a két havi üres üresjáratot. Érdemes ezzel reálisan, előre számolni.

A következő táblázat azt mutatja meg, hogy 2018. december 5. és 2019. január 4. között az Apartments of Budapest.com hirdetői milyen árakon kínálták meg a nappali + két hálószobás és két fürdőszobás lakásaikat az AoB weboldalán.

Figyelem: ezúttal is a hirdetési árakat vizsgáljuk, amelyek nem jelentenek garanciát a lakás sikerére a piacon, és azt sem árulják el, hogy végül mennyiért veszik bérbe a lakást. Az aktuális konkurenciáról adnak összefoglaló képet.

A két fürdőszobás lakás ritkább, ezért összesen 37 találat került a vizsgálatba, miután szokás szerint figyelmen kívül, amik extra árcsökkentő (pl. földszinti-udvari) vagy árnövelő tényezővel (pl. terasszal) rendelkeznek.

Három méretkategóriát vizsgáltunk meg átlagár, középár, minimum és maximum ár szerint és ezek részeredményeit átlagoltuk a fenti diagramon Euróban. A pontos eredmények így szólnak:

Átlagár   Középár   Minimum ár   Maximum ár
1327 Euro   1344 Euro   829 Euro   1561 Euro

 

Érdekes lehet méretkategóriák szerint is megnézni a meghirdetett lakások eloszlását a vizsgált az időszakban:

55 négyzetméter alatt 12 db.

90 négyzetméter felett mindössze 1 db!!!

55 és 90 négyzetméter között 24 db

A statisztika hitelességéért azt továbbra sem tudjuk vállalni a felelősséget, hogy minden hirdető valóságnak megfelelően ikszelte be a szobák különnyíláságóra vonatkozó rubrikát és egyéb döntő paramétereket. 

FIGYELEM: Ha a statisztika eredményeit bárki az árazás támpontjaként szeretné használni, akkor arra figyeljen, hogy mindez megmutatja ugyan, hogy hol szerepel majd az árversenyben, de a ténylegesen hatékony árazáshoz a lakás paramétereit is össze kell vetni a vetélytársakéval. 

Ha Ön is meghirdetné lakását az AOB-n, kattintson a lehetőségekért a következőre:

AoB Hirdetési Csomagok