Your place in budapest

Posted On: 2019-01-07 17:10:50,

Válaszok és Tippek Bérbeadóknak a februári diákszezon kapcsán

Ahogy az aktuális statisztika elemzésünkben is olvasható (ITT), támad az új diákszezon. A szeptemberi tanév kezdés sok-sok lakástulajdonos gondolataiban aktívan vibrál, ezzel szemben a februári szemeszterre viszonylag csak kevesen készülnek. Pedig az év ezen szakaszában is megnövekedett kereslettel állunk szemben. És hiába jön sok Erasmusos programos diák csak öt hónapra, a jelentés a diákkereslet határain túl is kihat.

Sok lehet ilyenkor a felmerülő kérdés: Kiadjam a lakásomat diáknak vagy ne? Nem maradtam még le? Hogy készüljek fel a diákszezonra az üres lakásommal, ha nem tudom hogy hova kapkodjak?

 

1. Kiadhatom diáknak a lakásomat vagy nem?

Amikor azt írjuk, hogy IGEN, azzal senkinek sem garantálhatjuk, hogy feltétlenül jól fog járni a saját diák bérlőjével, ahogy egyetlen más bérlőtípus esetében sem lehet tökéletesen biztosra menni. A bérbeadás mindig kockázat. Viszont kismillió diákok általi lakásbérlés ért véget jól, ahogy ugyancsak rengeteg dolgozói bérbeadás rosszul.A személyt kell jól választani, kérdezni, meséltetni a bérleti szerződéskötés előtt, odafigyelni rá és figyelni a saját benyomásainkat. Minden aggályos téma kerüljön szóba nyíltan, és a fontos pontokat érdemes a bérleti szerződésbe is belefoglalni. 

Több tulajdonos legnagyobb félelme a diákokkal szemben a házi buli kérdésköre. A külföldi diákok esetében megnyugtató lehet, hogy a gyakori házi bulik kevésbé jellemzőek náluk. Az országok közti árkülönbség miatt többen engedhetik meg maguknak, hogy kimenjenek az éjszakai életbe és ott bulizzanak. 

A takarítás témájáról is beszélni kell. Ha valaki bérbeadóként attól tart, hogy a diákok nem takarítanak elég alaposan, fel lehet nekik ajánlani a havi egyszeri profi takarító szolgálatot. Sokan még örülnek is neki, hiszen kis költséget jelent, de cserébe terhet vesz le a vállukról, tisztább lakásban élhetnek és a bérbeadónak is jobban megfelelnek. Ha valaki mégsem igényli ezt, annál nagyobb jótékony nyomás bizonyítania havi szinten, hogy valóban nincs rá szüksége. 

2. Milyen lakástípust keresnek a keresztféléves diákok?

Az egy szobás garzonlakástól a hét hálószobásig mindenre van példa, de legjellemzőbben a garzon- vagy studiólakások és onnantól ugrásszerűen a közösségi lakások lakások a kelendőek. Az egyedül költözők akár hazai szokásaikkal ellentétben komfortosan megelégszenek az egy légterű otthonokkal.

Tapasztalat alapján az egy hálószobás változatokat keresik legkevésbé, azt inkább már meglévő párok veszik ki. A két külön nyíló szobás lakások, ahol nincs nappali szintén kevésbé népszerűek. Nagy ugrást jelent azonban ehhez képest, ha van egy hall vagy egy nagy előtér, egy átlagosnál nagyobb konyha, amit közösségi helyiségként tudnak használni. Legnépszerűbbek azonban a nappalis + 2-3-4 hálószobás lakások.

A négy vagy annál több hálószobás lakásokra kereslet rendszeresen lenne, kínálat van rá ritkábban. Több nagyobb társaság is kettészakadva végzi a kitartó lakáskeresést egy idő után.

Másik fontos paraméter a berendezettség és gépesítettség. Minden országban más a szokás, de Magyarországon az elmúlt években-évtizedekben stabilan kialakult a teljesen berendezett lakások szokásrendszere és a kereslet is ehhez alkalmazkodik. A külföldről ideköltöző friss diáknak sokkal kevésbé problémás, ha az utolsó kiskanálig berendezett lakásba kell költöznie és előbb is választ ki egy olyat. Mivel rengeteg bérbeadó erre felkészülten komponálja meg kínált ingatlanát, nem érdemes ezzel szemben lemaradni. Nem muszáj a kiskanalat feltétlenül bérbeadás előtt odavinni, de nyitottnak kell lenni a beszerzésére igény esetén. Kicsi befektetés ahhoz képest, amennyivel jobb áron egy diákszezonban ki lehet adni egy lakást. A nagyobb berendezési tárgyak viszont nagy előnyt jelentenek, ha már a fotókon is szerepelnek (pl. íróasztal, ágy, szekrény).

Természetesen nem minden berendezés válik be egyformán, a részleteket is sokat számítanak a versenyben. Korral haladó, stílusos berendezésre van szükség, ami elébe megy a fiatalok ízlésének, és mégsem kerül a bérbeadónak egy vagyonba. Az ilyen lakások gyorsabban és jobb áron kelnek el. Hálás lehet, ha valaki az apró részletekre is figyel.

 

3. Merrefelé keresnek lakást a keresztféléves diákok?

Akik újak az országban, leginkább azokon a területeken keresnek lakást, amiről jókat hallottak másoktól, elődöktől vagy tapasztaltabb diákokról. A keresés helyszíne azonban sokszor csak sztereotípiákon alapszik. Van, aki csak az ötödik kerületben keres, és azt hiszi, hogy azon kívül emberevő ősmagyarok élnek. Van, aki csak a Nagykörúton belül, mert azt gondolja, hogy csak ott van központ. Érdekes módon ritkább az a fiatal, aki az iskolája közelében keres lakást, mint aki a pesti nagy élet közelében. Ezt érdekesen példázza, hogy a budai BME-s külföldi diákok is gyakran a pesti oldalra koncentrálták a keresést, nem is sejtve, hogy micsoda tökéletes diákkörnyék lehet a 11. kerület. Ekkor nagy felelőssége van egy ingatlan közvetítőnek abban, hogy terelje ezt a keresést és olyan alternatív területeket is meg tudjon mutatni a keresőnek, amiről az illető nem hallott még, holott az igényeinek megfelelne.

4. Több bérlő esetén kié a felelősség?

Nagy kérdés lehet közösségi bérlés esetén, hogy ahogy megoszlik a bérlők között a lakás, a bérleti díj, úgy megoszlik-e a felelősség is? Szerződésszerű egyetemleges felelősség van, ami fontos ugyan, de probléma vagy kérdés esetén mindenki a másikra mutogathat. Célszerű előre kinevezni egy kapcsolattartót, egy "főnököt", aki jelenti a problémákat, akivel lehet üzenni, aki utalja vagy akitől beszedjük a bérleti díjat. Ez azért különösen hasznos a bérbeadónak, mert akkor nem kell részletekben mindenkitől egyesével behajtania a maga részét, hanem lakásfalon belül bonyolódik ez a procedúra. A felelős személye félúton változhat is akár. Ennél fontosabb és praktikusabb hogy mindig legyen felelős. 

5. Ha különleges igénye van a bérlőnek bérlés előtt hogy reagáljak?

Ahogy a 2. pontban már említettük, Magyarországon egészen természetes lett az idejövő diákok számára a teljesen berendezett, gépesített lakáskínálat. Ha ennek megfelelő igénnyel jönnek elő azt semmiképp sem szabad szemtelenségnek felfogni a bérbeadónak és kikérni magának. Ha egy lakás berendezetten van kínálva akkor annak is kell lennie. Az már ellentmondásosabb kérdés, hogy hol kezdődik és hol ér véget a berendezett lakás fogalma. A dupla ágy, a nagy - legalább kettő, de inkább három ajtós szekrény és az íróasztal székkel a teljesen általános igényekhez tartozik. 

A gépesítés általában a legalább közepes méretű hűtőszekrényt, sütőt, főzőlapot, mikrohullámú sütőt és a mosógépet takarja, de igényesebb lakás esetén (500 euro felett) már a mosogatógép is elvárható. A szárítógép Magyarországon nem szokás. A TV a mai világban szintén nem egy általános elvárás diákoknál, ahogy működő internetcsatlakozást sem kell előre biztosítani, hiszen lehet, hogy majd mobilnettel él a leendő bérlő. 

Ha olyan kérés merül fel a megtekintők körében, amin a lakás bérlése és egy szimpatikus bérlőjelölt múlhat, azt mindenképpen érdemes megfontolni, főleg, ha kis befektetésről van szó, főleg ha jogosan cserére szoruló tárgyat cseréltetne az illető vagy olyan berendezési kelléket hiányol, ami hosszú távon is a lakás javára válhat és a bérbeadási piacon értéknövelő lehet (pl. mosogatógép, egy nagyobb vagy egy új gardrób szekrény, egy kevésbé viseltes szőnyeg). Más a helyzet, ha ízlés kérdéséről van szó. Ha valaki lecseréltetné az új szőnyeget, mert más színűt szeretne, lehet hogy olyat kér ami a következő bérlőnek nem tetszik. Erre a helyzetre kevésbé érdemes igent mondani. Persze ha valamibe gyanúsan sok megtekintő köt bele, az igenis megfontolandó.

Reméljük, sikerült hasznos tippeket adnunk első körben. Természetesen ezzel még csak belekezdtünk, hiszen nagyon sok-sok témát lehet boncolgatni a diákbérlés és az Erasmus program kapcsán. Ha tetszett, máskor is jelentkezünk még hasonló gondolatsorral!

Ha még Ön is idejében meghirdetné lakását az AOB-n a diákszezonra a fentiek alapján, kattintson a lehetőségekért a következőre:

AoB Hirdetési Csomagok